Referat: IBK Tygriket 99 - Östra SK Jönköping

Innebandyn som företeelse får ofta en stämpel på sig att inte vara en riktig sport, utan snarare ett söndagsnöje som feta gubbar sysslar med bland ribbstolar och tjockmattor runtom i landets gymnastiksalar. Visserligen har väl sporten på elitnivå börjat bli accepterad av idrottsetablissemanget som en seriöst bedriven elitidrott, men "Kalle Anka stämpeln" hänger ändå fortfarande över sporten likt Damokles svärd.

Till saken hör dock att innebandyförbundet själva verkar göra sitt yttersta för att denna stämpel inte skall suddas ut utan snarare vara bestående. För hur kan man annars tolka det oerhört genomtänkta och fyndiga beslutet att låta landets alla förbundsserier ha ett långt uppehåll i december för att något diffust VM i slumpboll tydligen pågick i Västerås, och sedan istället lägga in en spelomgång två dagar efter nyårsafton.

Matchstart klockan 15.00 på julafton för att riktigt tydliggöra parallellerna med den byxlöse ankan och hans vänner.

* * *

Nu gynnade förmodligen detta geniala beslut Tygriket. För medan övriga lag i landet gick ner sig ordentligt efter all julmat, snaps, juldagsröj, glögg, julgroggar, champagne och nyårskrök, rullade allt på precis som vanligt för grabbarna i Tygriket. Det gäller att fokusera träningen på rätt saker.

* * *

Östra SK var kanske det lag som imponerade mest av de lagen Tygriket drabbade samman med under hösten. Tygriket fick sig en rejäl knäpp på näsan och en prydlig lektion i hur en spelvändning skall gå till i lagens första möte i höstas. Därför var direktiven före matchen glasklara. Enkelt förbi mittzon och snabbt hem när bollen är i motståndarens ägo.

Detta skötte hemmalaget med bravur i den första perioden som dominerades totalt. Endast en storspelande målvakt (i fint samarbete med sitt trävirke) höll nere siffrorna för bortalagets del. Tygrikets 2-0 ledning kändes definitivt i underkant så långt.

* * *

Skottstatistiken efter första perioden löd 16-4 i Tygrikets favör. Ibland talar siffror verkligen sitt tydliga språk.

* * *

Nu räknas dock inte skott på mål i slutändan utan det är fortfarande skotten i mål som är det väsentliga. Matchen levde alltså i allra högsta grad när den andra perioden blåstes igång.

* * *

Jönköping går ibland under epitetet lilla Jerusalem, men sett till de väloljade frisyrerna som klädde bortalagets skallar skulle väl lilla Stureplan vara ett mer passande öknamn.

* * *

Bortalagets målvakt fortsatte att briljera även i den andra perioden. Ända tills olyckan var framme vill säga. För i en situation som inte såg särskilt märkvärdig ut gick något snett och den gode burväktaren blev liggandes i svåra plågor. Det visade sig att axeln hoppat ur led och fortsatt spel var givetvis inte att tänka på.

Istället blev det ett långt spelavbrott och ambulans fick tillkallas för att ställa saker och ting till rätta.

* * *

Till saken hör att Östra inte hade någon reservmålvakt med sig utan tvingades därför slänga in en utespelare mellan stolparna. Detta i kombination med det långa spelavbrottet tog på sätt och vis död på matchen. För när spelet sedan blåstes igång igen kändes matchen avslagen och tempot sjönk avsevärt.

Det kändes som att Östra inte riktigt längre trodde på någon chans till seger, samtidigt som hemmalaget omedvetet slappnade av lite i vetskapen att det satt en utespelare mellan stolparna på andra sidan.

* * *

I slutet av den andra perioden tilldömdes Tygriket ett staffslag sedan en Östraförsvarare varit inne i målgården och täckt. Olle fick förnyat förtroende från mittcirkeln trots att hans senaste straff knappt träffade kortsidan. Hursomhelst stegade den försynte ynglingen fram och lade en ännu lamare straff som Östras praktiserande utespelare inte hade några som helst bekymmer att knipa.

Det skulle dock visa sig att Olle skulle få en chans till eftersom domarparet hade uppfattat hårda smädelser och psykningar från motståndarnas avbytarbås. Straffen skulle alltså slås om och denna gången behöll Olle kylan och gjorde inga misstag.

* * *

Det mest anmärkningsvärda som inträffade i den sista perioden var att Sälen gjorde mål på ett av sina monstruösa utkast. I vanlig ordning var det Larre som var adressat för utkastet och i vanlig ordning fick han inte tag på bollen. Istället gick den raka vägen in i mål vilket tyvärr inte godkänns som mål då den inte nuddat vid någon på vägen.

En konstig regel kan tyckas då det knappast lär inträffa särskilt ofta att en målvakt kastar in bollen i mål.

Till sist...

Även om målet inte godkändes kan det som lite kuriosa tilläggas att Sälen tangerade målsprutan He-Man i maratonpoängligan.